Technologia uboju - konie dziki kroliki, Weterynaria, Rok 5, semestr IX, mięso

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Technologia ubojukoni, królików izwierząt dzikichMonika Łośgr. 2aTechnologiauboju koni.Przygotowaniezwierząt do ubojuMięso otrzymywane od zwierząt poddanych ubojowi wokresie trawienia wykazuje zwiększone zanieczyszczeniebakteryjne, co obniża jego trwałość i oporność na procesygnilne. Z tych względów zwierzęta rzeźne są poddawanegłodówce przedubojowej- dla koni są to 21-24 h.gromadzone są w poczekalni przedubojowej.Powinny być poddane kąpieli przedubojowej w celuzmyciazewnętrznych zanieczyszczeń, co ze względów technicznychZwierzętaOszałamianieU-metodękoni wykorzystuje się najczęściej :mechaniczną-postrzałową przy użyciu aparatuRadical-metodęelektryczną za pomocą aparatu dzirytowego,ewentualnie o dwóch parach elektrodWykrwawianieCzaspomiędzy oszołomieniem a wykrwawieniem niepowinien być dłuższy niż 60 sek.i wykrwawianie przeprowadzane jest w pozycjileżącej lub wiszącej (na jedną lub dwie tylne kończynyzakładane jest pęto łańcuchowe, a oszołomione zwierzęKłucieWykrwawianie – cd.Wykrwawianiepoprzedza przecięcie skóry szyina przestrzeni 25-30 cm. Sztylet wbijany jest wkierunku otworu przedniego klatki piersiowej wodległości kilkunastu cm. od rękojeści mostka.Rana zewnętrzna powinna być jak najmniejsza,ok. 5 cm.Skórowanieoraz oddzielanie głowy i kończynzdejmowana jest osobno z głowy i osobno z tułowia ikończyn. Proces skórowania wykonywana jest w następującejkolejności:ooSkóraprofilowanie (rozkrój)ręczne podskórowanie (brzegowanie)ozdjęcie skóryskóry głowy przeprowadzane jest ręcznie pouprzednim sprofilowaniu. Skórowanie tułowia rozpoczyna sięcięciem środkowym od szyi wzdłuż linii białej aż do odbytu.Profilowanie skóry na kończynach wykonywane jest cięciamiokrężnymi tuż nad kopytami, a następnie od nich cięciamipodłużnymi, aż do linii środkowej. Skóra na ogonie rozcinana jestZdejmowanie [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mariusz147.htw.pl
  •