Technologia żywności, Studia

[ Pobierz całość w formacie PDF ]
//-->Wyższa Szkoła Biznesu i Nauk o Zdrowiu w ŁodziKierunek DIETETYKAsemestr V/VITechnologia żywności, potraworaz towaroznawstwoDr inż. Anna Sztekmiller-SzymańskaCel nauczania przedmiotu:Zapoznanie studentów z wiedzą na tematwybranych schematów procesówtechnologicznych, począwszy od pozyskaniasurowców, poprzez określone etapytechnologiczne, aż do uzyskania końcowegoproduktu.tematyka1.2.Wprowadzenie do technologii żywności (definicje, zakres)Charakterystyka surowców stosowanych w przemyśle spożywczym(zboża, ziemniaki, buraki cukrowe, owoce i warzywa, nasiona oleiste,mleko, mięso zwierząt rzeźnych, jaja, ryby)Procesy technologiczne stosowane w produkcji żywności orazprzygotowywaniu i przechowywaniu surowców i potraw – ich wpływ najakość produktów spożywczych.Charakterystyka procesów technologicznych (dyfuzyjne, chemiczne, biotechnologiczne)3.4.5.6.7.Obróbka wstępna i cieplnaMaszyny i urządzenia do: obróbki wstępnej i cieplnej surowca,oraz mycia i sterylizacji naczyń.Podział i charakterystyka metod utrwalania żywnościProjektowanie pomieszczeń produkcyjnych i ekspedycyjnychLiteratura:•Pijanowski E., Dłużewski M.: Ogólna technologia żywności,WNT, W-wa 2004•Zalewski S.: Podstawy technologii gastronomicznej, WNTW-wa 1997•Sikorski Z.: Chemia żywności, WNT, W-wa 2007•Dłużewski M., Sikora T.: Technologia żywności WSIP 2008•Gertig H., Przysławski J.: Bromatologia. Zarys nauki ożywności i żywieniu. PZWL, 2006•Flis K., Procner A.: Technologia gastronomiczna ztowaroznawstwem, cz.: 1,2,3 Wyd. Szkol i Pedag. 1998•Grzesińska W.: Kucharz małej gastronomii. Wyposażenietechniczne zakładów. WSiP, 2005Uzupełniająca:Palich, Budzyński: Towaroznawcza ocena artykułów spożywczych, Gdynia 2000 Wyższa Szkoła MorskaPrzybyłowski P. Towaroznawstwo artykułów spożywczych, Wydawnictwo Akademii Morskiej w GdyniBoruch M., Król B.: Procesy technologii żywności, Łódź : Wydaw. PŁ, 1993.Kunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, wyd?, 2005Boruch M., Król B.: Procesy technologii żywności, Łódź : Wydaw. PŁ, 1993.Palich, Budzyński: Towaroznawcza ocena artykułów spożywczych, Gdynia 2000 Wyzsza Szkoła MorskaPrzybyłowski P. Towaroznawstwo artykułów spożywczych, Wydawnictwo Akademii Morskiej w GdyniKunachowicz H., Nadolna I., Iwanow K.: Tabele składu i wartości odżywczej żywności, Wyd, 2005Wajman Michał Ogólna charakterystyka wraz z ocena użytkową nowoczesnych technik zamrażaniażywności, Politechnika Gdańka, Wydział Mechaniczny 2010 [ Pobierz całość w formacie PDF ]

  • zanotowane.pl
  • doc.pisz.pl
  • pdf.pisz.pl
  • mariusz147.htw.pl
  •