Testy z przedmiotów matematyczno-przyrodniczych, Egazmin Gimnazjalny
[ Pobierz całość w formacie PDF ]
11
TEST 1
Informacja do zadaƒ 1., 2. i 3.
Straszyki to organizmy roÊlino˝erne. Kszta∏tem i barwà cia∏a upodobniajà si´ do otoczenia
– przypominajà ga∏àzk´ (patyczaki) lub sà zielone i silnie sp∏aszczone jak liÊç (liÊçce). Cz´Êç ga-
tunków ˝yje dziko na wyspach Oceanu Spokojnego, gdzie sà szkodnikami mi´dzy innymi palm
kokosowych. Wykluwajà si´ z jaj. Wiele z nich staje si´ wtedy obiektem zainteresowania ma-
∏ych jaszczurek, b´dàcych w tym przypadku sprzymierzeƒcami plantatorów palm kokosowych.
Szanse na rozwój ma tylko oko∏o 20% jaj i po∏owa wyklutych z nich larw.
1.
Zapisz ∏aƒcuch pokarmowy opisany w tekÊcie.
0–1
punkty
______________________________________________________________________________________
2.
Tekst zawiera mi´dzy innymi informacj´ o konkurencji mi´dzygatunkowej.
Zapisz dwa organizmy wymienione w tekÊcie, które ze sobà konkurujà.
0–2
punkty
__________________________________________ i __________________________________________
3.
Wska˝ wykres, który przedstawia krzywà prze˝ywania straszyków.
0–1
punkty
A
B
jaja
larwy
doros∏e
jaja
larwy
doros∏e
C
D
jaja
larwy
doros∏e
jaja
larwy
doros∏e
www.operon.pl
12
BIOLOGIA
Informacja do zadaƒ 4. i 5.
Czterech ch∏opców prowadzi∏o w takich samych warunkach hodowle patyczaków nale˝àcych
do tego samego gatunku. Ka˝dy z ch∏opców na poczàtku hodowli mia∏ 20 dojrza∏ych samic.
Hodowle ró˝ni∏y si´ tylko rodzajem pokarmu dostarczanego patyczakom.
Wyniki hodowli po 6 miesiàcach przedstawia tabela.
LiczebnoÊç
patyczaków
Rodzaj podawanego pokarmu: liÊcie
jab∏oni
ró˝y
bluszczu
trawy
liczba jaj
125
129
130
110
liczba larw
30
28
28
19
liczba dojrza∏ych samic
11
12
10
6
0–1
punkty
4.
Wska˝ cel doÊwiadczenia przeprowadzonego przez ch∏opców.
A. Zbadanie, czy patyczaki ˝ywià si´ liÊçmi ró˝nych roÊlin.
B. Wykazanie, ˝e rodzaj pokarmu ma wp∏yw na liczb´ patyczaków w hodowli.
C. Porównanie szybkoÊci wzrostu patyczaków ˝ywionych ró˝nymi rodzajami pokarmu.
D. Opisanie wp∏ywu Êrodowiska na liczebnoÊç, rozrodczoÊç i ÊmiertelnoÊç patyczaków.
0–1
punkty
5.
Wska˝ ocen´, z którà si´ zgadzasz, dotyczàcà doÊwiadczenia prowadzonego na patycza-
kach.
A. DoÊwiadczenie zosta∏o êle zaplanowane, poniewa˝ rodzaj liÊci podawanych patyczakom ma
na nie bardzo ma∏y wp∏yw.
B. DoÊwiadczenie zosta∏o êle zaplanowane, poniewa˝ wyniki w hodowlach wykazujà za ma∏e ró˝-
nice.
C. DoÊwiadczenie zosta∏o prawid∏owo zaplanowane, poniewa˝ warunki ˝ycia patyczaków ró˝ni∏y
si´ tylko jednym czynnikiem.
D. DoÊwiadczenie zosta∏o prawid∏owo zaplanowane, poniewa˝ cz´Êç samic prze˝y∏a i wyda∏a po-
tomstwo.
0–2
punkty
6.
Wymieƒ dwie cechy budowy zewn´trznej organizmu przedstawionego na rysunku,
Êwiadczàce o tym, ˝e nale˝y on do gromady owadów.
______________________________________________________________________________________
www.operon.pl
Test 1
13
7.
Cudzo˝ywne sà
A. wieloryby ˝ywiàce si´ planktonem roÊlinnym i zwierz´cym.
B. pch∏y ˝ywiàce si´ krwià kr´gowców.
C. d˝d˝ownice ˝ywiàce si´ martwymi szczàtkami roÊlin.
D. wszystkie wymienione wy˝ej organizmy.
0–1
punkty
8.
Temperatura cia∏a gadów zale˝y od temperatury otoczenia. Wska˝ opis tych kr´gowców
zawierajàcy b∏àd.
A. Zimà sà ma∏o aktywne, zwykle Êpià w ukryciu.
B. Wyst´pujà liczniej w klimacie tropikalnym ni˝ umiarkowanym.
C. Latem po zimnej nocy przed wyruszeniem na ∏owy wygrzewajà si´ w s∏oƒcu.
D. ˚yjà g∏ównie w Êrodowisku wodnym, gdzie wahania temperatury sà mniejsze ni˝ na làdzie.
0–1
punkty
9.
Na lekcji biologii otrzyma∏eÊ zadanie: Scharakteryzuj gromad´ ryb. Wska˝ najbardziej od-
powiedni plan tej charakterystyki.
A. pokrycie cia∏a, rodzaje p∏etw, przystosowania do ˝ycia w wodzie
B. Êrodowisko ˝ycia, cechy budowy zewn´trznej i wewn´trznej, czynnoÊci ˝yciowe
C. podzia∏ gromady ryb i ich przedstawiciele, znaczenie biologiczne i gospodarcze ryb
D. wymagania ˝yciowe ryb, ich pochodzenie, przeglàd ryb
0–1
punkty
10.
Przeanalizuj wykres i odpowiedz, od czego zale˝à koszty energetyczne ró˝nych sposo-
bów przemieszczania si´ zwierzàt.
0–1
punkty
10
2
latanie
10
bieganie
1
10
-1
p∏ywanie
10
-2
10
-6
10
-3
masa cia∏a [kg]
1
10
3
Koszty energetyczne ró˝nych sposobów przemieszczania si´ zwierzàt zale˝à od
______________________________________________________________________________________
11.
Wska˝ schemat, który poprawnie ilustruje zale˝noÊci mi´dzy owadami, stawonogami,
skorupiakami i bezkr´gowcami.
0–1
punkty
A
B
C
D
bezkr´gowce
owady
skorupiaki
bezkr´gowce
stawonogi
stawonogi
owady
owady
owady
skorupiaki
bezkr´gowce
stawonogi
skorupiaki
bezkr´gowce
stawonogi
skorupiaki
www.operon.pl
14
BIOLOGIA
0–1
punkty
12.
Podczas upadku Adam g∏´boko przecià∏ ∏ydk´. Z rany zacz´∏a wyp∏ywaç równomier-
nie ciemnoczerwona krew.
Wska˝, które czynnoÊci spoÊród podanych nale˝y wykonaç, udzielajàc mu pierwszej pomocy.
I. za∏o˝yç opask´ uciskowà poni˝ej miejsca zranienia
II. zdezynfekowaç ran´
III. na∏o˝yç ja∏owy opatrunek z gazy i ucisnàç miejsce krwawienia
IV. jeÊli opatrunek przesiàknà∏ krwià, zdjàç go i za∏o˝yç Êwie˝y
A. tylko III
B. I i II
C. III i IV
D. wszystkie wymienione czynnoÊci
0–1
punkty
13.
Szczepionka przeciw gruêlicy zawiera bakterie (pràtki) o znacznie os∏abionej zjadliwo-
Êci, które nie mogà wywo∏aç choroby, ale wykazujà w∏aÊciwoÊci antygenowe. Efektem
podania tej szczepionki jest powstanie odpornoÊci przeciw gruêlicy.
Szczepionk´ przeciw gruêlicy podaje si´
A. osobie, która zetkn´∏a si´ z chorym rozsiewajàcym pràtki gruêlicy.
B. osobie, która choruje na gruêlic´, ˝eby szybciej wróci∏a do zdrowia.
C. wszystkim dzieciom zdrowym w celu uodpornienia ich na t´ chorob´.
D. wszystkim dzieciom chorym zgodnie z kalendarzem szczepieƒ.
0–1
punkty
14.
Przeanalizuj wyniki badania krwi pacjentów A i B.
Wska˝ wniosek, który nie znajduje potwierdzenia w wynikach tych badaƒ.
Parametry
Norma
Pacjent A
Pacjent B
erytrocyty
kobiety
4,2–5,4 mln/mm
3
m´˝czyêni
4,7–6,1 mln/mm
3
5,5 mln/mm
3
4,2 mln/mm
3
leukocyty
4,5 tys.
do 10 tys./mm
3
25 tys./mm
3
5 tys./mm
3
hemoglobina
12 do 18 g/dl
16 g/dl
9 g/dl
cukier
70–115 mg/dl
70 mg/dl
60 mg/dl
A. Na podstawie iloÊci erytrocytów nale˝y przypuszczaç, ˝e pacjent A jest kobietà.
B. Pacjent A ma podwy˝szonà liczb´ leukocytów, co mo˝e Êwiadczyç o wyst´pujàcym w jego or-
ganizmie stanie zapalnym.
C. U pacjenta B poziom hemoglobiny jest za niski, co mo˝e byç objawem anemii.
D. Pacjent B mo˝e cierpieç na zaburzenia gospodarki cukrowej lub stosowaç g∏odówk´.
0–1
punkty
15.
Silne Êwiat∏o skierowane nagle w oczy wywo∏uje natychmiastowà reakcj´ – skurcz t´-
czówki i w efekcie zw´˝enie êrenicy.
Wska˝ cz´Êci cia∏a, które wspó∏dzia∏ajà ze sobà przy wykonywaniu tego odruchu.
A. t´czówka i soczewka
B. kora mózgowa i oko
C. nerwy ruchowe i t´czówka
D. nerw wzrokowy i siatkówka
www.operon.pl
Test 1
15
16.
Wska˝ narzàd, który jest cz´Êcià uk∏adu pokarmowego.
0–1
punkty
A
B
C
D
17.
Oddychanie komórkowe to proces, który polega na
A. syntezie zwiàzków organicznych w obecnoÊci tlenu.
B. rozk∏adzie substancji organicznych i uwalnianiu z nich energii.
C. dostarczaniu tlenu do komórki i zabieraniu z niej dwutlenku w´gla.
D. przekszta∏caniu tlenu w dwutlenek w´gla.
0–1
punkty
18.
Na podstawie obserwacji w∏asnego cia∏a wska˝ staw, który umo˝liwia najwi´kszà swobo-
d´ ruchów.
A. kolanowy
B. ∏okciowy
C. barkowy
D. biodrowy
0–1
punkty
19.
Na podstawie tabeli wska˝, który z wymienionych ni˝ej zestawów powinna wybraç
na obiad osoba z nadwagà.
0–1
punkty
WartoÊç od˝ywcza 100 g wybranych potraw
WartoÊç od˝ywcza
Potrawy
WartoÊç
energetyczna
(kcal)
ZawartoÊç (g)
bia∏ka
t∏uszcze
cukry
frytki
238
3
8
39
kotlet schabowy
589
25
46
19
kurczak gotowany
158
19
9
0
sa∏atka jarzynowa
z majonezem
204
3
14
16
surówka z marchwi
i jab∏ka
117
1
5
16
ziemniaki
87
2
0
20
A. kotlet schabowy i ziemniaki
B. tylko surówka z marchwi i jab∏ka
C. sa∏atka jarzynowa z majonezem lub frytki
D. kurczak gotowany, surówka z marchwi i jab∏ka, ziemniaki
www.operon.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]